• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
UZAKTAN EĞİTİM (ISBN: 975-6802-82-0)
ÖNSÖZ
 

 
İnsanın çevreye uyum sağlaması ve farklı çevrelerde gereksinimlerini gidermesi öğrenmeyle olmaktadır. O halde insanın yaşamı boyunca öğrenmesi bireysel ve toplumsal bir gerekliliktir. Bu gereklilik nedeniyle eğitimciler olarak bizler, gelecek yüzyıl için öğrenim ortamı yaratmakta önemli bir rol alıyoruz. Eğer eğitimciler olarak başarımızı sürdürmek istiyorsak, açık bir düşünceye sahip olduğumuzu ve nitelikli bir öğrenim ortamını destekleyen seçenekli yollardan haberdar olmaya gereksinim duyarız.
Günümüzde eğitimcilerin gereksinimleri öğrencilere en iyi öğrenme sürecini nasıl sağlayacakları hakkında; zamanı, kaynakları ve bilgileri içerir. Bizler eğitimciler olarak, insanların gereksinimlerine göre şekillendirilmiş öğrenme ortamını yaratmalıyız. Birçok insanın gereksinimlerine uygun öğrenme ortamı uzaktan eğitim uygulamalarıyla da sağlanabilmektedir.
Uzaktan eğitim uygulamaları insanların öğrenmeleri için çoklu ve karma seçenekler sunabilmektedir. Seçenekler çok olsa da, uzaktan eğitim ortamlarında öğrenim gören öğrencilerin yerleşik sınıflarda öğrenim gören öğrencilerden daha fazla öğrenme sorumluluğuna sahip olmaları gerekir. Ayrıca, uzaktan eğitim ortamlarında öğrenciler yerleşik sınıflarda yaptıklarından daha çok çalışmak durumundadırlar. Her ne kadar uzaktan eğitim, öğrenciler için öğrenme sorumluluğu ve daha fazla çalışmayı gerektirse de, zamanında eğitim görememiş, var olan koşullarla yüzyüze eğitim görme olanağı olmayan ya da yüzyüze eğitim görmek istemeyenlere öğrenimini sürdürme olanağı sağlamaktadır.
Uzaktan eğitimin kavramsal çerçevesinin ne olduğu, uzaktan eğitim kurumlarının nasıl yapılandırıldığı, uzaktan eğitimde öğrenme ortamlarının neler olduğu ve uzaktan eğitim programlarının değerlendirilmesinin nasıl olması gerektiği bu kitapta açıklanmaya çalışılmıştır.
Kitabı baştan sona okuyarak öneriler getiren Prof. Dr. Uğur Demiray’a, bilgisayarlı öğrenme kaynakları, etkileşimli ortamlar ve internet yoluyla eğitimde işbirlikli öğrenme bölümlerini gözden geçiren Prof. Dr. Ali Güneş’e, radyo ve televizyon dersleri bölümünde senaryoları yazan bilim uzmanı Aysel Özfırat’a ve kitabın kısa sürede yayımlanmasını sağlayan Pegem A takımına teşekkür ederim.
 
 
Ankara, Mayıs 2002                                                          
  
3153 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın