MOOCs (Massive Open Online Courses) Kitlesel Açık Online Ders
MOOC (Massive Open Online Course); internet ortamında genellikle üniversiteler tarafından sunulan ve herkesin kayıt olarak içeriğini takip edebileceği dersler olarak tanımlanabilir. Dersler ücretsiz veya cüz’i bir miktar ücrete sahiptir. İçeriği hazırlayan üniversite veya kişilere göre değişse de genellikle derslerde konu anlatımları, videolar, testler, ödevler, tartışma platformları ve bloglardan yararlanılmaktadır. [I][II]
[III] Mooc harflerinin açılımını gösteren bir poster.
2011:
Stanford Üniversitesiyle birlikte toplamda 10'dan az sayıda Mooc kursları açan kuruluş vardı.
2011'de Stanford Üniversitesinin yaklaşık 160.000 tane Mooc kursları alan öğrencisi vardı.
2012:
Dünyadaki Mooc sayısı 100'ün altında..
Avrupa'da ilk Mooc Almanya, İngiltere ve İspanya'da başlatıldı. [V]
2013:
Dünyadaki Mooc sayısı 800'ü aştı.
2015:
Dünya çapında Mooc sayısı 4000'e yaklaştı. [IV]
Avrupa'da 510 kurum Mooc hizmeti sunmaktadır. [V]
Avrupa'daki güncel Mooc'lara ulaşmak için openeducationeuropa.eu adresini kullanabilirsiniz.
Dünya nereye gidiyor: Moocs
“Kitlesel Açık Online Ders” olarak dilimize çevirebileceğimiz Massive Open Online Course - MOOC adından da anlaşılacağı gibi çok büyük katılımcıları hedefleyen online kurslar için verilen addır.
Moocs: Belli konulara ilgi duyanların, hem çalışıp hem okuyanların, belli bir meslek veya uzmanlık alanı konusunda kararsız kalanların hedeflerini belirlemesi ve yeteneklerini geliştirmesi için uygun online çözüm yoludur.
Dünya çapında, her yerden, her zaman ulaşılır ve son derece ekonomik, kolay, erişilebilir olmasını sağlayan bir sistem.
Katılımcılar arası forumlar vasıtası ile soru-cevap şeklinde etkileşim kurmaya izin veren,
İnternet ortamında sınıf ortamının bir simülasyonu olarak düşünülebilecek. [VI]
herhangi bir Mooc eğitimi alan öğrencilerin pastası. (2012)
Dünyanın en büyük mooc'u kabul edilen Coursera'da 2012 yılında 1.000.000 kayıtlı öğrenciye ulaştığını duyurmuştur. Aynı döneme Udacity'nin kayıtlı öğrenci sayısı 750.000'e yakındır. [VII] Coursera'nın 2015 Aralık itibariyle 17.000.000'a yakın öğrencisi, 1500'den fazla kursu bulunmaktadır. [VIII]
Avrupa'da halihazırda (2015) 500'den fazla üniversite, enstitü, platform ve kamu kurumları mooc eğitimi vermektedir.
Avrupa geneli açık öğretim sisteminde Kasım 2015 itibariyle 1705 tane Mooc kursu vardır. 78 tanesi önümüzdeki aylarda açılacaktır. (http://www.openeducationeuropa.eu/en/open_education_scoreboard)
Edx: Konsorsiyum şu anda Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), edX kurucuları ve sahipleri de dahil olmak üzere 28 üniversite içermektedir. Avrupa, Hindistan, Çin, Hong Kong, Güney Kore, Japonya ve Kanada üniversiteleri ve Stanford Üniversitesiyle ortaklaşa çalışıyor.
Diğer Moocs ve dünya çapında uzaktan eğitim veren kurumlar
Dünyanın neresinden olursanız olun, öz geçmişiniz ne olursa olsun, öğrenci olun ya da olmayın herkese açık olan bu köklü üniversitelerde okutulan dersleri görme ve deneyimleme şansınız var.
Mooc'ların Avantajları Dezavantajları.
Eğitimin web üzerinden verilmesi, her yerden, her zaman ulaşılır ve ekonomik ve öğrencinin, kendi hızında ilerlemesine imkan sağlaması avantajları olarak sayılabilir.
Üniversite diploması kazandırmıyor, gerekli donanımın ve internetinizin olması gerekiyor, Kişisel gelişimin parçası olan üniversite deneyimini sunmuyor olması dezavantajları olarak sayılabilir. [VI]
MOOC (Massive Open Online Courses - Kitlesel Açık Online Kurslar)
Kaynakça ------------------------
[I] Merve Ergüney, (2015), UZAKTAN EĞİTİMİN GELECEĞİ: MOOC (MASSIVE OPEN ONLINE COURSE), Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4/4.
[II] Glance, D. (2013). The teaching and learning foundations of MOOCs, 4. Retrieved May 3, 2015, from http://theconversation.com/the-teaching-and-learning-foundations-ofmoocs-14644